KuchniaWeDwoje.pl

Roladka z kurczakiem, papryką i cebulą

Roladka z kurczakiem, papryką i cebulą – lekkie i dietetyczne danie obiadowe.

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 2

Składniki:

300 – 350 g piersi z kurczaka (duża pojedyncza)
60 g papryki czerwonej
1 mała cebulka czerwona
30 g ser mozzarella
¼ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki ziół prowansalskich

Marynata:
70 g papryki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczkę papryki w proszku
¼ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy

Sos:
1 łyżkę jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka natki z pietruszki (posiekanej)
1 ząbek czosnku
szczypta soli

Przygotowanie:

Z piersi odciąć polędwiczkę i naciąć mięso wzdłuż, tworząc kieszonkę na farsz . Delikatnie rozbić.

Przygotowanie marynaty; 70 g papryki zetrzeć na tarce, pozostawiając jedynie skórkę. Zgnieść czosnek. Dodać sok z cytryny, oliwę, paprykę w proszku, pieprz, sól i połowę ziół. Wszystkie składniki wymieszać.

Kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.

Przygotowanie farszu; pokroić ser, paprykę i cebulę w paseczki. Posypać ziołami i wymieszać.

Po godzinie nafaszerować kurczaka i zawinąć, tak aby cały farsz znalazł się w środku. Pozostałą marynatę wetrzeć w fileta.

Kurczaka zwinąć w folię aluminiową i piec przez 20 minut w 190 stopniach.

Proponuje podać kurczaka z sosem czosnkowym. Wystarczy wymieszać wszystkie wyżej podane składniki na sos ze sobą i gotowe.

Krok po kroku:

1. Przygotować pierś z kurczaka

2. Przygotować marynatę

3. Zamarynować mięso

4. Przygotować farsz

5. Nafaszerować mięso

6. Zawinąć roladę szczelnie w folię

7. Wymieszać wszystkie składniki na sos

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version