KuchniaWeDwoje.pl

Schab faszerowany papryką

Schab faszerowany papryką to kruche, dobrze przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem papryki i sera. Idealna pieczeń na niedzielny rodzinny obiad lub przyjęcie.

  Czas wykonania: 2 h (+8 h marynowania)
  Ilość porcji: 12 kawałków

Składniki:

1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
2 papryki
100 – 150 g sera żółtego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła

Przygotowanie:

Schab natrzeć majerankiem oraz dwiema łyżeczkami soli i pieprzu. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc.

Pokroić paprykę niewielką w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do papryki i sera dodać czosnek. Całość wymieszać.

Mięso naciąć wzdłuż, tworząc dwa duże otwory na farsz. Mięso nafaszerować serem i papryką, a następnie spiąć patyczkami do szaszłyków.

Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na nim plastry masła. Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok po kroku:

1. Zamarynować mięso

2. Pokroić paprykę

3. Wymieszać paprykę z serem

4. Naciąć mięso

5. Nafaszerować mięso

6. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia

7. Usmażyć mięso

8. Wyjąć wykałaczki

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version