Sernik na biszkoptach to jeden z najlepszych, najprostszy i najszybszy sernik jaki ostatnio jadłam. Przepis dostała moja mama od swojej koleżanki z pracy. Najpierw upiekła go moja mama, znikł w jeden dzień, więc 2 dni później i ja postanowiłam, że go zrobię i przekaże przepis dalej! Teraz pora na Was!
Czas wykonania: 1 h 15 min
Ilość porcji: 24 kawałki (forma 20 cm x 30 cm)
Składniki:
1 kg sera z wiaderka
7 jajek
140 g masła
1 budyń waniliowy
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 paczka biszkoptów
(24 sztuki)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i wystudzić.
Białka oddzielić do żółtek. Białka utrzeć na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa nabierze konsystencji lekkiej bezy.
Ser zmiksować z żółtkami. Następnie dodać budyń oraz wystudzone masło i całość ponownie zmiksować.
Masę serową wymieszać z ubitymi białkami za pomocą łyżki.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć biszkopty i z pomocą łyżki wyłożyć masę serową.
Po włożeniu ciasta do piekarnika zmniejszyć temperaturę pieczenia do 170 stopni i piec przez 40 – 45 minut.