KuchniaWeDwoje.pl

Sernik na biszkoptach

Sernik na biszkoptach to jeden z najlepszych, najprostszy i najszybszy sernik jaki ostatnio jadłam. Przepis dostała moja mama od swojej koleżanki z pracy. Najpierw upiekła go moja mama, znikł w jeden dzień, więc 2 dni później i ja postanowiłam, że go zrobię i przekaże przepis dalej! Teraz pora na Was!

  Czas wykonania: 1 h 15 min
  Ilość porcji: 24 kawałki (forma 20 cm x 30 cm)

Składniki:

1 kg sera z wiaderka
7 jajek
140 g masła
1 budyń waniliowy
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 paczka biszkoptów
(24 sztuki)

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i wystudzić.

Białka oddzielić do żółtek. Białka utrzeć na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa nabierze konsystencji lekkiej bezy.

Ser zmiksować z żółtkami. Następnie dodać budyń oraz wystudzone masło i całość ponownie zmiksować.

Masę serową wymieszać z ubitymi białkami za pomocą łyżki.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć biszkopty i z pomocą łyżki wyłożyć masę serową.

Po włożeniu ciasta do piekarnika zmniejszyć temperaturę pieczenia do 170 stopni i piec przez 40 – 45 minut.

Krok po kroku:

1. Rozpuścić masło

2. Ubić białka z cukrem

3. Zmiksować ser z żółtkami

4. Do sera dodać budyń

5. Wlać wystudzone masło

6. Wymieszać delikatnie masę serową z białkami

7. Ułożyć biszkopty

8. Wyłożyć masę

9. Upiec ciasto

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version