KuchniaWeDwoje.pl

Sernik Oreo

Sernik Oreo, czyli sernik na zimno z dodatkiem ciasteczek Oreo. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, które świetnie smakuje w upalne dni oraz jesienne wieczory.

  Czas wykonania: 1 h 30 min   
  Ilość porcji: 12 – 16 kawałków (tortownica o średnicy 26 – 28 cm)

Składniki:

40 ciastek Oreo
200 g masła (1 kostka)
1/3 szklanki cukru pudru
900 g serka waniliowego
500 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
½ szklanki mleka
2 śmietan-fixy

Przygotowanie:

Spód:
Oddzielić ciemną część ciasteczek od jasnej masy. Ciemną część zmielić za pomocą blendera na piach. W garnku roztopić 100 g masła (½ kostki) i przelać do pokruszonych ciasteczek. Całość wymieszać.

Formę wyłożyć folią aluminiową. Na spód formy (tortownica 26-28 cm) wysypać połowę czekoladowej kruszonki i ugnieść. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Zagotować mleko. Do gorącego mleka dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Drugą połowę masła zmiksować, następnie dodać cukier puder. Kolejno do masy wrzucić jasną część ciasteczek, ciągle miksując. Następnie dodać stopniowo serek waniliowy.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę. Na koniec dodając do niej usztywniacze do śmietany, aby była gęsta.

Do masy serowej dodać wystudzoną żelatynę, cały czas mieszając. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć całość.

Masę serową przelać do formy. Na wierzch wysypać pozostałą część ciasteczkowej kruszonki, tak aby zakryć całą powierzchnię.

Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 8 godzin.

Krok po kroku:

1. Przygotować ciasteczka

2. Rozpuścić masło

3. Zmiksować ciemne ciasteczka

4. Wymieszać ciasteczka z masłem

5. Wyłożyć połowę spodu z ciastek

6. Rozpuścić żelatynę w mleku

7. Zmiksować masło z cukrem pudrem

8. Dodać do masy białą część ciastek

9. Dodać serki waniliowe

10. Ubić śmietanę

11. Zmiksować energicznie masę z wystudzoną żelatyną

12. Do masy dodać ubitą śmietanę

13. Przełożyć masę serową do formy

14. Posypać wierzch ciasta resztą ciasteczek

Pobierz wersję do druku:                                           

 

Exit mobile version