KuchniaWeDwoje.pl

Śledź z cebulą w śmietanie

Sledz w slodkiej zalewie z cebula. Polaczenie smaku slonego sledzie, slodkiej zalewy i lekko chrupiacej cebuli.

  Czas wykonania: 30 min (+ 2 h 30 min oczekiwania)
  Ilosc porcji: 6 – 8

Skladniki:

600 g sledzi a’la Matias
3 cebule
1 mala smietana (200 g)

Zalewa:
150 ml wody (2/3 szklanki)
2 sztuki lisci laurowych
3 sztuki ziela angielskiego
1 plaska lyzeczka cukru

Przygotowanie:

Sledzie moczyc 2 – 3 godzine w wodzie, aby pozbyc sie nadmiaru soli (mozna moczyc krócej, nawet 1 godzine wtedy sledzie beda bardzo slone).

Zalewa:
Wode z cukrem, liscmi laurowymi i zielem angielskim gotowac 5 – 10 minut i odstawic do wystygniecia.

Cebule pokroic w pólplasterki, zalac 1 szklanka cieplej wody i odstawic na 15 – 30 minut, aby zmiekla (jesli chcecie, aby cebula byla bardzo miekka mozecie moczyc nawet godzine).

Odsaczyc sledzie i cebule.  Sledzie pokroic w niewielkie kawalki i przelozyc wszystko do zalewy. Dodac smietane i wymieszac (mozna ewentualnie doprawic pieprzem).

Krok po kroku:

1. Sledzie i pokrojona cebule wymoczyc

2. Ugotowac zalewe

3. Do zalewy dodac cebule

4. Sledzie osuszyc, pokroic i wymieszac z cebula

5. Dodac smietane i jeszcze raz wymieszac

Pobierz wersje do druku:

Exit mobile version