KuchniaWeDwoje.pl

Sos cebulowy

Sos cebulowy na ciepło do mięs drobiowych i wieprzowych. Gotowy w 20 minut.

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 3 – 4 porcje

Składniki:

200 g cebuli (2 sztuki)
2 łyżki masła
1 łyżki mąki kukurydzianej
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany 18%
szczypta białego pieprzu
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozpuścić masło w niewielkim garnku i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu i wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.

Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).

Krok po kroku:

1. Podsmażyć cebulę

2. Posypać mąką

3. Zalać cebulę bulionem

4. Zahartować śmietanę

5. Wymieszać całość ze śmietaną

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version