Sos cebulowy na ciepło do mięs drobiowych i wieprzowych. Gotowy w 20 minut.
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 3 – 4 porcje
Składniki:
200 g cebuli (2 sztuki)
2 łyżki masła
1 łyżki mąki kukurydzianej
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany 18%
szczypta białego pieprzu
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozpuścić masło w niewielkim garnku i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu i wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).
ja zamiast mąki blenduje wszystko na końcu i cebula sama zagęszcza sos