Sos cebulowy

Sos cebulowy na ciepło do mięs drobiowych i wieprzowych. Gotowy w 20 minut.

165-sos-cebulowy-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 3 – 4 porcje

Składniki:

200 g cebuli (2 sztuki)
2 łyżki masła
1 łyżki mąki kukurydzianej
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany 18%
szczypta białego pieprzu
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozpuścić masło w niewielkim garnku i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu i wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.

Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).

Krok po kroku:

1. Podsmażyć cebulę

1. Podsmażyć cebulę

2. Posypać mąką

2. Posypać mąką

3. Zalać cebulę bulionem

3. Zalać cebulę bulionem

4. Zahartować śmietanę

4. Zahartować śmietanę

5. Wymieszać całość ze śmietaną

5. Wymieszać całość ze śmietaną

Pobierz wersję do druku:

165-sos-cebulowy-kuchniawedwoje-pl-2

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *