KuchniaWeDwoje.pl

Sos chrzanowy (do mięs)

Sos chrzanowy do mięs to gęsty i gładki sos o smaku chrzanowym – idealny do każdego rodzaju pieczeni i rolad.

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 4

Składniki:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml buliony warzywnego
2 łyżki tartego chrzanu
3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
szczypta soli
½ łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Rozpuścić masło w niewielkim garnku, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu i wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Na końcu dodać chrzan i zamieszać.

Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).

Polecam przepis na „Roladki schabowe” z tym właśnie sosem.

Krok po kroku:

1. Zrobić zasmażkę

2. Wlać ciepły bulion

3. Dodać chrzan

4. Zahartować śmietanę

5. Wymieszać całość ze śmietaną i doprawić do smaku

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version