Spaghetti carbonara z fasolką szparagową to pysznie, szybkie danie obiadowe. Gotowe w 20 minut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! 🙂
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 3 – 4
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
100 g fasolki szparagowej (mrożonej)
100 g boczku wędzonego
1 cebulaSos:
100 ml śmietanki 30% – 36%
100 g śmietany 18 % (3 łyżki)
40 g tartego parmezanu
2 żółtka
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzuDodatkowo:
świeże zioła (u mnie bazylia i oregano)
Przygotowanie:
Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni.
Sos:
Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek.
Makaron i fasolkę szparagową odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć z powrotem do garnka lub na dużą patelnie. Całość zalać sosem, wymieszać i podgrzać. Gotowe!
Ważne: Spaghetti należy podgrzać, a nie zagotować!
Krok po kroku:
1. Ugotować makaron |
2. Ugotować fasolkę |
3. Podsmażyć boczek i cebulkę |
4. Wymieszać składniki na sos |
5. Dodać boczek i cebulkę |
6. Makaron i fasolkę szparagową przełożyć na patelnie lub do garnka |
7. Zalać całość sosem |
8. Wymieszać, podgrzać i udekorować ziołami |
Pobierz wersję do druku: