Suszarka do owoców, warzyw, grzybów i ziół to urządzenie, z pomocą którego możemy w łatwy sposób ususzyć nie tylko śliwki (https://kuchniawedwoje.pl/suszone-sliwki/) ale i maliny. A co można zrobić z tych suszonych owoców? O tym w dalszej części artykułu.
Czas wykonania: 30 min (+30-33 h suszenia)
Ilość porcji: 1 litr / 200 g
Składniki:
2 kg malin
Suszenie malin za pomocą suszarki
Wystarczy rozłożyć maliny na sitkach i włączyć urządzenie na odpowiednią temperaturę. Strumień ciepłego powietrza cyrkuluje pomiędzy podstawą, sitami suszącymi i górną pokrywą powodując odparowanie wody. Ja suszyłem owoce 30 godzin w temperaturze 45 stopni.
Po tym czasie otrzymałem 100 g pięknie wysuszonych malin (idealnych jako dodatek do musli), 50 g malin które wysuszyły się już za mocno i 50 g malin, które były jeszcze miękkie. Te ostatnie dosuszyłem jeszcze przez kolejne 3 godziny.
A z tych które wysuszyły się za bardzo zrobiłem malinowy puder – rozdrobniłem owoce za pomocą blendera na drobne kawałki. Taki malinowy pył można używać do dekorowania wypieków.
Przepis krok po kroku jak wysuszyć maliny za pomocą suszarki: