KuchniaWeDwoje.pl

Tarta z owocami

Tarta z owocami z budyniową masę najbardziej smakowała mojemu mężowi 🙂 Kompozycja owoców zależy jedynie od Was, ja użyłam kilku poziomek i truskawek, banana oraz brzoskwinię.
Tarta z owocami jest idealnym deserem na letnie, upalne dnia, ponieważ nie jest bardzo słodka, ani masiasta 🙂

  Czas wykonania: 3 h (+ 1 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm)

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
150 g margaryny
100 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

Budyń:
1 budyń śmietankowy
½ l mleka
3 łyżki cukru
50 g masła

Dodatkowo:
½ galaretki cytrynowej
owoce (2 brzoskwinie, 1 banan, kilka truskawek, kilka poziomek)

Przygotowanie:

Ciasto:

Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtko oraz szczyptę soli. Szybko zarobić kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 2 godziny do lodówki.

Budyń rozmieszać w szklance mleka. Drugą część mleka zagotować z cukrem i masłem. Wlać rozmieszany budyń i zagotować całość ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia.

Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić.

Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę na tartę (forma o średnicy   27 cm). Ciasto nakłuć i piec na złoty kolor w 200 stopniach przez 15 – 20 minut.
Ciasto przestudzić.

Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Na ciasto wyłożyć budyń, ułożyć kawałki owoców, a całość delikatnie posmarować galaretkę. Całość odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby galaretka lekko stężała.

Krok po kroku:

1. Margarynę posiekać z mąką

2. Dodać żółtko

3. Zarobić ciasto

4. Przygotować budyń

5. Przygotować galaretkę

6. Rozwałkować ciasto

7. Przełożyć ciasto do formy i zapiec

8. Wysmarować ciasto zimnym budyniem

9. Wyłożyć owoce

10. Wysmarować galaretką

Pobierz wersję do druku:                                           


Exit mobile version