KuchniaWeDwoje.pl

Wuzetka straciatella

Wuzetka straciatella to połączenie tradycyjnego ciastka W-Zetka z masą straciatella. To bardzo słodkie ciasto z dużą ilością czekolady, którym mogę zajadać się w nieskończoność i nigdy mi się nie przeje:) Jest wspaniałe!

  Czas wykonania: 2 h 30 min ( + 1 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 24 kawałki

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Masa:
500 ml śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
200 g białej czekolady (2 tabliczki)
100 g czekolady gorzkiej

Polewa:
120 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
85 g masła

Przygotowanie:

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli. Następnie dodać cukier. Miksować do momentu, aż piana zacznie gęstnieć (będzie przyjmować konsystencje bezy).

Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do piany przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać kakao i całość wymieszać delikatnie łyżką.

Ciasto przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 równe części. Biszkopt dobrze upiec dzień wcześniej.

Masa:
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem.

Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać kawałki gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić.

Masą przełożyć biszkopt.

Polewa:
Masło i czekoladę rozpuścić, wystudzić.
Polać ciasto i odstawić do lodówki.

Krok po kroku:

1. Ubić białka i dodać cukier

2. Dodać żółtka

3. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia

4. Dodać kakao i delikatnie wymieszać

5. Ciasto przełożyć na blaszkę i upiec biszkopt

6. Wystudzony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż

7. Rozpuścić białą czekoladę

8. Ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę

9. Dodać serek mascarpone

10. Wlać wystudzoną czekoladę

11. Dodać kawałki czekolady i wymieszać

12. Ciasto przełożyć masą śmietanową

13. Rozpuścić czekoladę z masłem

14. Wysmarować ciasto czekoladą i odstawić do lodówki

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version