KuchniaWeDwoje.pl

Zupa dyniowa

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa.
Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę.

  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 6

Składniki:

1 kg dyni
1 cebula
1 papryka czerwona (150 g)
750 ml bulionu
1-2 łyżki masła
szczypta pieprzu Cayenne
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki

Dodatkowo:
ciasto francuski
szynka parmeńska lub ser żółty
zioła prowansalskie
ser parmezan lub jogurt grecki i słonecznik łuskany

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.

Dodać pokrojoną w niewielkie kawałki dynię oraz paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Całość podsmażyć około 5 minut i zalać wszystko letnim bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie (mieszając od czasu do czasu).

W między czasie pokroić ciasto francuskie w paski, na każdy kawałek ułożyć ser lub szynkę zawinąć w ruloniki, posypać ziołami i zapiec w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach.

Zupę należy przed podaniem zmiksować blenderem, aby miała jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.

Całość podawać z prażonym słonecznikiem i kleksem z jogurtu lub posypać parmezanem. Na górę miseczki lub talerz wyłożyć paluszkami z ciasta francuskiego.

Krok po kroku:

1. Obrać dynię

2. Podsmażyć cebulę na maśle

3. Pokroić dynię w niewielkie kawałki i dodać do cebuli

4. Dodać kawałki papryki

5. Wszystko zalać bulionem

6. Gotować zupę do czasu, aż zmiękną warzywa

7. Zrobić kąski z ciasta francuskiego

8. Całość zmiksować blenderem

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version