KuchniaWeDwoje.pl

Babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami

Kolejny pomysł na przekąskę z cukinii: babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami 🙂 Są pyszne i szybkie w przygotowaniu!


  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 10 – 12 sztuk

Składniki:

300 g ciasta francuskiego
200 g cukinii
200 g mix serów (ja użyłam sera mozzarella, feta i gouda)
70 g suszonych pomidorów (po odsączeniu; ½ słoiczka)
30 g słonecznika łuskanego
½ łyżeczki soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 – 20 minut, aż puści sok. Następnie wycisnąć nadmiar wody.

Do cukinii dodać posiekane suszone pomidory i pokrojone w niewielką kostkę lub starte na tarce sery. Całość dokładnie wymieszać. Można dodatkowo posolić w zależności od rodzaju dodawanych serów. Ja dodałam ser feta, który sam w sobie jest już bardzo słony, więc pominęłam tę czynność.

Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 9 cm. Krążki przełożyć do specjalnych sylikonowych foremek na muffinki lub bezpośrednio do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Na ciasto wyłożyć farsz i posypać każdą babeczkę ziarnami słonecznika.

Piec w 220 stopniach około 20 minut.

Krok po kroku:

1. Zetrzeć cukinię i posolić

2. Do cukinii dodać pozostałe składniki na farsz

3. Wyciąć kółka

4. Przygotować farsz

5. Wykleić foremki ciastem i nafaszerować

Pobierz wersję do druku:                                           

 

Exit mobile version