Ciasteczka owsiane z bananem to fit deser, bez dodatku cukru. Słodkie, miękkie i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 20 sztuk
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ szklanki płatków owsianych
2 duże jabłka
1 duży dojrzały banan
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła (¼ kostki)
1 jajko
1 ½ łyżki miodu
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmielić, wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wgnieść do nich banana. Całość wymieszać.
Czekoladę posiekać. Masło rozpuścić w niewielkim garnku.
W dużej misce roztrzepać jajko i wlać roztopione masło. Dodać wymieszane jabłka z bananem i miód – wszystko dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia z suchymi produktami i dodać czekoladą – delikatnie połączyć.
Ciasteczka wyłożyć za pomocą łyżki na papier do pieczenia i piec 10-12 minut w 180 stopniach.
Krok po kroku:
1. Wymieszać suche produkty |
2. Jabłka zetrzeć i wymieszać z bananem |
3. Czekoladę posiekać |
4. Rozpuścić masło |
5. Roztrzepać jajko i dodać masło |
6. Wymieszać mokre składniki |
7. Wymieszać masę jabłkową z płatkami owsianymi |
8. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać, uformować ciastka |