KuchniaWeDwoje.pl

Ciasteczka owsiane z bananem

Ciasteczka owsiane z bananem to fit deser, bez dodatku cukru. Słodkie, miękkie i bardzo szybkie w przygotowaniu.

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 20 sztuk

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 ½ szklanki płatków owsianych
2 duże jabłka
1 duży dojrzały banan
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła (¼ kostki)
1 jajko
1 ½ łyżki miodu
50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić, wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wgnieść do nich banana. Całość wymieszać.

Czekoladę posiekać. Masło rozpuścić w niewielkim garnku.

W dużej misce roztrzepać jajko i wlać roztopione masło. Dodać wymieszane jabłka z bananem i miód – wszystko dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia z suchymi produktami i dodać czekoladą – delikatnie połączyć.

Ciasteczka wyłożyć za pomocą łyżki na papier do pieczenia i piec 10-12 minut w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Wymieszać suche produkty

2. Jabłka zetrzeć i wymieszać z bananem

3. Czekoladę posiekać

4. Rozpuścić masło

5. Roztrzepać jajko i dodać masło

6. Wymieszać mokre składniki

7. Wymieszać masę jabłkową z płatkami owsianymi

8. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać, uformować ciastka

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version