Przepis na czeski placek królewski dostałam od mamy mojego kolegi Bartka. Przepis jest naprawdę dobry i sprawdzony.
A jeśli chodzi o placka ze zdjęcia to zbyt długo nie zagościł na naszym stole, ale wszystkim bardzo smakował 🙂
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 20 (forma 22 x 27 cm)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki (3 szklanki)
70 g margaryny (¼ kostki)
2 jajka
200 g cukru pudru (4/5 szklanki)
2 łyżki miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka sodyMasa:
1 opakowanie cukru waniliowego
750 ml mleka (3 szklanki)
6 łyżek kaszki manny (krupica)
200 g masła (1 kostka)
150 g cukru pudru (3/5 szklanki)Dodatkowo:
180 – 240 g powideł śliwkowych
cukier puder
Przygotowanie:
Masa grysikowa:
Mleko z cukrem waniliowym i kaszką manną gotować przez 7 min ciągle mieszając. Następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ciasto:
Na stolnice wysypać 1 szklankę mąki. W wysokim naczyniu za pomocą miksera utrzeć ciepłe masło z cukrem. Następnie dodać 2 jajka, stopniowo łyżką wsypywać resztę mąkę, miód, śmietanę i sodę – wymieszać łyżką. Gdy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszane, przełożyć ciasto na stolnicę i zagnieść.
Ciasto podzielić na trzy części, każdy kawałek rozwałkować na kształt formy (forma 22 x 27 cm – może być większa, wtedy ciasto będzie niższe) i piec przez 15 minut w 180 stopniach. Placki wystudzić.
Masa:
Kostkę masła utrzeć z cukrem. Stopniowo łyżką dodawać ostudzony grysik – cały czas mieszając za pomocą miksera. Dwa placki przełożyć po połowie: powidełami (im więcej powideł tym ciasto jest słodsze) i masą – złożyć posmarowane placki w kolejności; 1blat ciasto z powidłami i masą, 2 blat ciasta z powidłami i masą, na górę 3 nieposmarowany blat ciasta.
Następnie przykryć ścierką lub folią aluminiową i pozostawić na 8 – 12 godzin (całą noc), by ciasto zmiękło. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego:)
Krok po kroku:
1. Zrobić grysik |
2. Wymieszać produkty na ciasto |
3. Zagnieść ciasto na placka |
4. Podzielić ciasto na trzy części |
5. Upiec trzy placki |
6. Zrobić masę do placków |
7. Posmarować dwa placki powidłami i masą budyniową |
9.Przełożyć placki masą |
Pobierz wersję do druku: