KuchniaWeDwoje.pl

Czeski placek królewski

Przepis na czeski placek królewski dostałam od mamy mojego kolegi Bartka. Przepis jest naprawdę dobry i sprawdzony.
A jeśli chodzi o placka ze zdjęcia to zbyt długo nie zagościł na naszym stole, ale wszystkim bardzo smakował 🙂

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 20 (forma 22 x 27 cm)

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki (3 szklanki)
70 g margaryny (¼ kostki)
2 jajka
200 g cukru pudru (4/5 szklanki)
2 łyżki miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka sody

Masa:
1 opakowanie cukru waniliowego
750 ml mleka (3 szklanki)
6 łyżek kaszki manny (krupica)
200 g masła (1 kostka)
150 g cukru pudru (3/5 szklanki)

Dodatkowo:
180 – 240 g powideł śliwkowych
cukier puder

Przygotowanie:

Masa grysikowa:
Mleko z cukrem waniliowym i kaszką manną gotować przez 7 min ciągle mieszając. Następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ciasto:
Na stolnice wysypać 1 szklankę mąki. W wysokim naczyniu za pomocą miksera utrzeć ciepłe masło z cukrem. Następnie dodać 2 jajka, stopniowo łyżką wsypywać resztę mąkę, miód, śmietanę i sodę – wymieszać łyżką. Gdy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszane, przełożyć ciasto na stolnicę i zagnieść.

Ciasto podzielić na trzy części, każdy kawałek rozwałkować na kształt formy (forma 22 x 27 cm – może być większa, wtedy ciasto będzie niższe) i piec przez 15 minut w 180 stopniach. Placki wystudzić.

Masa:
Kostkę masła utrzeć z cukrem. Stopniowo łyżką dodawać ostudzony grysik – cały czas mieszając za pomocą miksera. Dwa placki przełożyć po połowie: powidełami (im więcej powideł tym ciasto jest słodsze) i masą – złożyć posmarowane placki w kolejności; 1blat ciasto z powidłami i masą, 2 blat ciasta z powidłami i masą, na górę 3 nieposmarowany blat ciasta.

Następnie przykryć ścierką lub folią aluminiową i pozostawić na 8 – 12 godzin (całą noc), by ciasto zmiękło. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego:)

Krok po kroku:

1. Zrobić grysik

2. Wymieszać produkty na ciasto

3. Zagnieść ciasto na placka

4. Podzielić ciasto na trzy części

5. Upiec trzy placki

6. Zrobić masę do placków

7. Posmarować dwa placki powidłami i masą budyniową

9.Przełożyć placki masą

Pobierz wersję do druku:

 

Exit mobile version