Jajka faszerowane szpinakiem to bardzo szybki, smaczny sposób na świąteczną przekąskę lub śniadanie.
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 4 sztuki (2 porcje)
Składniki:
2 jajka
50 g szpinaku mrożonego
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka masła
szczypta pieprzu
szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka gotować przez 10 minut w słonej wodzie, wystudzić przelewając zimną wodą i obrać.
Szpinak rozmrozić (można zrobić to wcześniej lub podsmażyć na patelni z dodatkiem masła), wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażyć do czasu odparowania całej wody. Doprawić solą i pieprzem.
Przekroić jajka na pół.
Szpinak wymieszać z majonezem oraz chrzanem i delikatnie doprawić do smaku.
Na połówki jajek wyłożyć farsz.