Burak w roli głównej. Zdrowe i smaczne placuszki z burakiem i kuskusem. Pasują jako dodatek do mięs lub polane jogurtem stanowią pyszne wegetariańskie danie.
Ilość porcji: 10 – 12 sztuk
Składniki:
2 średnie buraki
1/3 szklanki kaszy kuskus
1 jajko
2 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka tymianku
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Buraki ugotować, wystudzić i obrać. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Buraki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać ugotowaną kaszę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam i przyprawy. Wszystko wymieszać.
Ręką uformować niewielkie kotleciki. Wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i skropić oliwą. Piec przez 20 minut w 190 stopniach.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: