KuchniaWeDwoje.pl

Placuszki z kurczakiem i dynią

Placuszki z kurczakiem i dynią to moja kolejna propozycja na obiad dla całej rodziny gotowy w 30 minut, który można przygotować dzień wcześniej. Jesień to niewątpliwie sezon na dynię, dlatego warto wykorzystać ją nie tylko do zup, ale i innych potraw.

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 12 sztuk (4-6 porcji)

Składniki:

500 g dyni (300 po obraniu o wydrążeniu nasion)
500 g fileta z kurczaka
1 szklanka mąki
4 jajka
½ dużej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Dynię obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka oraz posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wsypać mąkę, dodać jajka i przyprawić. Całość dokładnie wymieszać.

Placki usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krok po kroku:

1. Zetrzeć dynię

2. Dodać kawałki kurczaka

3. Dodać posiekaną cebulę

4. Dodać pozostałe składniki

5. Wymieszać całość

6. Usmażyć placki

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version