KuchniaWeDwoje.pl

Pulpeciki drobiowe z sosem cebulowym

Delikatne pulpeciki drobiowe z sosem cebulowym to moja propozycja na lekkie i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso postanowiłam polać sosem cebulowym, ponieważ idealnie pasuje i nadaje pulpecikom wyrazistego smaku.

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 20 sztuk

Składniki:

700 g mięsa drobiowego
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 mała cebula (100 g)
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mleka

Dodatkowo:
bulion (około 2 l)

Sos:
200 g cebuli (2 sztuki)
2 łyżki masła
1 łyżki mąki kukurydzianej
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany 18%
szczypta białego pieprzu
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mięso drobione zmielić lub kupić gotowe zmielone. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać wszystkie składniki i zmiksować za pomocą blendera. Zrobić 20 niewielkich kuleczek.

Gotować pulpeciki 15 minut w bulionie (około 2l).

Sos:
Rozpuścić masło w niewielkim garnku i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu i wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.

Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).

Krok po kroku:

1. Zmiksować wszystkie składniki

2. Uformować pulpeciki

3. Pulpeciki ugotować w bulionie

4. Podsmażyć cebulę

5. Cebulę posypać mąką

6. Zalać cebulę bulionem

7. Dodać zahartowaną śmietanę

8. Odcedzić pulpeciki i polać sosem

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version