Delikatne pulpeciki drobiowe z sosem cebulowym to moja propozycja na lekkie i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso postanowiłam polać sosem cebulowym, ponieważ idealnie pasuje i nadaje pulpecikom wyrazistego smaku.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 20 sztuk
Składniki:
700 g mięsa drobiowego
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 mała cebula (100 g)
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mlekaDodatkowo:
bulion (około 2 l)Sos:
200 g cebuli (2 sztuki)
2 łyżki masła
1 łyżki mąki kukurydzianej
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany 18%
szczypta białego pieprzu
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mięso drobione zmielić lub kupić gotowe zmielone. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać wszystkie składniki i zmiksować za pomocą blendera. Zrobić 20 niewielkich kuleczek.
Gotować pulpeciki 15 minut w bulionie (około 2l).
Sos:
Rozpuścić masło w niewielkim garnku i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu i wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).