KuchniaWeDwoje.pl

Zakręcone bułeczki z serem

Bułeczki z serem to pyszne, mini drożdżówki do kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły.


  Czas trwania: 2 h
  Ilość porcji:  16 sztuk

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
½ szklanki mleka
¼ łyżeczki soli
50 g masła
1/3 szklanki oleju
2 żółtka
1 cukier waniliowy
½ szklanki cukru

Masa twarogowa:
250 g sera białego
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
cukier (opcjonalnie)

Dodatkowo:
białko
cukier puder

Przygotowanie:

Ciasto:
W dużej misce pokruszyć drożdże, zasypać je jedną łyżką cukru i mąki. Dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka, przykryć ścierką i odstawić na 10 minut.

Rozpuścić masło z resztą cukru i cukrem waniliowym, poczekać aż trochę ostygnie.

Następnie połączyć w naczyniu wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Ciasto ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Masa:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na masę serową.

Gdy ciasto lekko wyrośnie, rozwałkować je tworząc 40 cm kwadrat o grubości 0,5 cm. Posmarować połowę ciasta masą twarogową i złożyć ciasto na pół przykrywając masę. Pokroić na paski grubości 3 – 4 cm i każdy kawałek skręcić przez środek 2 razy (patrz krok 6).

Ułożyć na blasze w odstępach około 3 cm i delikatnie posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w 180 stopni przez 25 minut, do momentu aż drożdżówki się zarumienią.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu.

Krok po kroku:

1. Przygotować zaczyn

2. Rozpuścić masło z cukrem

3. Zrobić masę

4. Wyrobić ciasto

5. Ciasto rozwałkować, przełożyć masą i złożyć na pół

6. Pokroić na 16 pasków

7. Zwinąć każdy pasek

8. Piec na złoty kolor

 Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version