Kolejna szybka i prosta zapiekanka z 4 składników – kurczak, makaron, pieczarki i papryka. Gdy brak pomysłu na obiad lub kolację. Idealnie nadaje się na drugi dzień do pracy.
Ilość porcji: 4 – 6
Składniki:
400 g fileta z kurczaka
200 g makaronu
250 g pieczarek
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 papryka (czerwona lub zielona)
2 łyżki oliwy (do smażenia)
1 łyżeczka soliSos:
350 g jogurtu grecki
125 g sera mozzarella
2 jajka
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na łyżce oliwy przez 10 minut.
Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kostkę, dodać do mięsa i smażyć pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z resztą.
Ser mozzarella pokroić w małą kostkę i wszystkie składniki na sos, zaczynając od dokładnego roztrzepania jajek i wymieszania ich z jogurtem do jednolitej konsystencji.
Sos wymieszać z kurczakiem, makaronem, pieczarkami oraz papryką i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Piec 20 minut w 200 stopniach.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: