KuchniaWeDwoje.pl

Babeczki z żelkami

Słodziutkie czekoladowe babeczki z żelkami i kawałkami orzechów oraz czekolady. Ciepłe smakują najlepiej:)



  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka

Dodatkowo:
40 g żelek
20 szt. droży
40 g białej czekolady
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, olej, jajka).
W drugim naczyniu mieszać suche produkty (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy).

Przesypać suche produkty do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki.

Dodać posiekaną czekoladę, orzechy, pokrojone na małe kawałeczki żelki i draże – ponownie wymieszać.

Foremki napełnić masą do 2/3 ich wysokości  i piec 25 minut w 180 stopniach.

Po 20 minutach pieczenia można górę babeczek udekorować kawałkami białej czekolady.
Gdy babeczki trochę przestygną można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Krok po kroku:

1. Oddzielnie wymieszać suche i mokre składniki

2. Połączyć suche składniki i z mokrymi

3. Dodać do ciasta kawałki żelek, orzechów, czekolady i draży

4. Napełnić foremki ciastem

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version