Słodziutkie czekoladowe babeczki z żelkami i kawałkami orzechów oraz czekolady. Ciepłe smakują najlepiej:)
Czas wykonania: 45 min
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajkaDodatkowo:
40 g żelek
20 szt. droży
40 g białej czekolady
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, olej, jajka).
W drugim naczyniu mieszać suche produkty (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy).
Przesypać suche produkty do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki.
Dodać posiekaną czekoladę, orzechy, pokrojone na małe kawałeczki żelki i draże – ponownie wymieszać.
Foremki napełnić masą do 2/3 ich wysokości i piec 25 minut w 180 stopniach.
Po 20 minutach pieczenia można górę babeczek udekorować kawałkami białej czekolady.
Gdy babeczki trochę przestygną można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)