Tarta za szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kilka dni przed publikacją tego wpisu tarta ta cieszyła się dużym zainteresowaniem u męża w pracy, dlatego mogę ją z czystym sercem polecić każdemu kto szuka pomysłu na przygotowanie obiadu do pracy.

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 8 kawałków

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła (zimnego)
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
100 g szpinaku liści
120 – 150 g sera feta
1 słoiczek (270 g) suszonych pomidorów

Masa:
200 g śmietany 18% (mały kubek)
2 jajka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu
odrobina masła

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko razem posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem.

Tak przygotowane ciasto nakryć papierem do pieczenia i wysypać obciążniki (u mnie są nimi fasola czerwona, lub groch) i piec przez 20 minut w 180 stopniach.

Sos:

Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem.

Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w mniejsze kawałki.

Gdy tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier wyłożyć szpinak, następnie pokrojone pomidorki i pokruszony ser feta. Całość zalać sosem, posypać startym serem i piec kolejne 20 minut w 180 stopniach.

Gdy masa się zetnie można przełączyć grzane piekarnika na funkcje grill od góry i lekko zarumienić całość.

Krok po kroku:

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *