Przepis z zeszytu mojej mamy, po raz pierwszy własnoręcznie pieczone przeze mnie ciasto drożdżowe. Jest bardzo pożywne i słodsze, niż tradycyjne ciasto drożdżowe.
Czas wykonania: 2 h 40 min
Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm)
Składniki:
30 g drożdży
250 ml mleka
100 g cukru
500 g mąki
2 jajka
100 g rodzynek
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku razem z 1 łyżkę cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Ubić białka na sztywną pianę.
Do zaczynu dodać resztę cukru, mąkę, żółtka i pianę z białek.
Ciasto wyrabiać przez 15-20 minut. Dodać do ciasta rodzynki i wymieszać łyżką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Formę (9 x 33 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na blaszkę i piec 30-35 minut w 180 stopniach.