Krem z cebuli polecam wszystkim miłośnikom cebuli.
Jest on intensywny w smaku i trochę podobny do cebulki prażonej. Można ją podać z grzankami i serem.
Warto spróbować:)
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 3 – 4
Składniki:
500 g obranej cebuli
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu
ser żółty (opcjonalnie)
grzanki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ugotować bulion.
Obraną cebulę posiekać w kostkę. Rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
Zarumienioną cebulę posypać mąką ziemniaczaną i zalać ½ szklanki bulionu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Następnie przełożyć zasmażoną cebulę do wysokiego naczynia i zmiksować za pomocą blendera z resztą bulionu. Najlepiej nie wlewać całego bulionu na raz, a dolewać stopniowo, aby uzyskać właściwą konsystencję.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem gotowy krem jeszcze raz zagotować, aby ser którym go posypiemy szybko się roztopił lub przełożyć do miseczki żaroodpornej, posypać serem żółtym
i wstawić na kilka minut do piekarnika. Wsypać grzanki i udekorować listkiem bazylii lub natki pietruszki.
Gotowe:)
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: