Po raz pierwszy w życiu jadłam krewetki. Przepis dostałam od mojej koleżanki, która je uwielbia. Ja fanką krewetek chyba nie zostanę, ale myślę że wielu osobą będą one smakowały. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście, warto spróbować.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
opakowanie krewetek mrożonych (130 g)
2 papryczki chilli
3 duże ząbki czosnku
40 g masła
pęczek natki pietruszki
100 ml wytrawnego białego wina
szczypta soli
szczypta papryki w proszku
¼ soku z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Papryki pokroić w cienkie plasterki, posiekać czosnek, wszystko smażyć przez około 5 minut na łyżce masła.
Krewetki opłukać, pozbyć się wszystkich niejadalnych części i wrzucić na patelnie. Smażyć z obu stron około 8 minut od czasu do czasu przewracając. Po dwóch minutach podlać winem. Gdy wino wyparuje dodać resztę masła, posiekaną natkę i doprawić.
Przed podaniem polać sokiem z cytryny. Podawać z bagietką czosnkową.