Omlet na słono z papryką i szynką to mój pierwszy omlet na słono. Jeszcze jakiś czas temu zawsze jadłam omleta na słodko. Wydawało mi się, że omlet na słono będzie niedobry i nawet nie chciałam spróbować.
Któregoś dnia zaryzykowałam i sama nie wiem, czy to dzięki dodatkom czy tak po prostu bardzo mi posmakował.
Dla tych, którzy jeszcze nie próbowali takiego połączenia, polecam wypróbowanie przepisu:)
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 2 – 3
Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
100 ml mleka
szczypta soli
100 g szynki
50 g sera żółtego
120 g papryki (zielonej i czerwonej)
½ pęczka szczypiorku
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Zmiksować dokładnie jajka, mąkę, mleko i szczyptę soli (tak, aby na wierzchu pojawiły się bąbelki).
Dodać pokrojone w kostkę papryki, szynkę i ser oraz posiekany szczypiorem i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło i piec omleta z obu stron na niewielkim ogniu na złoty kolor.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: