Oponki serowe to szybki i prosty przepis na karnawałową przekąskę. W przeciwieństwie do pączków czas przygotowania to zaledwie 1 godzina, więc jeśli nigdy nie robiłeś/aś to zachęcam spróbować.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 30 sztuk
Składniki:
250 g sera białego
250 g mąki pszennej
40 g cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
2 żółtka
1/2 łyżki sody
1/2 łyżki octu
125 g gęstej śmietanyDodatkowo:
700 ml tłuszczu (olej lub smalec)
1 kieliszek alkoholu
Przygotowanie:
Ser biały zmielić dwukrotnie w maszynce.
Na stopnicę wysypać mąkę, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, należy dodać więcej mąki. Ciast powinno być miękkie i sprężyste.
Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 centymetra.
Z ciasta wyciąć kółka za pomocą szklanki, a następnie w każdym kółku wyciąć kieliszkiem otwór.
Oponki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.