Placuszki czosnkowe z kurczaka to ciekawy pomysł na kurczaka lub indyka w nieco innej formie. Przepis ten znam już od dawna, dostałam go od mojej mamy. Najfajniejsze jest w nim to, że można przygotować wszystko dzień wcześniej i nie martwić się, że po pracy czeka nas robienie obiadu lub odgrzewanie wczorajszego. Idealne pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków.
Czas wykonania: 2 h 15 min
Ilość porcji: 4 – 5
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (700 g)
3 łyżki majonezu
1 ½ łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżeczkę vegety
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Skroić pierś z kurczaka w kostkę i przełożyć do miski. Do kurczaka dodać majonez, musztardę i zmiażdżony czosnek, przyprawić vegetą i pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki dodać jajka, mąkę i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, łyżką uformowane niewielkie placuszki.