Danie jednogarnkowe jak sama nazwa wskazuje przygotowuje się w jednym garnku co pozwala zaoszczędzić czas na zmywaniu. Oszczędzamy nie tylko czas, ale także prąd i wodę, czyli jesteśmy eco.
Jedyna trudność przygotowania potrawy jednogarnkowej polega na ścisłym przestrzeganiu przepisu (ilości wody, w której gotujemy makaron), tak aby makaron się ugotował, nie przypalił i równocześnie woda się wygotowała. Brzmi skomplikowanie, ale wykonanie jest proste. Spróbujcie sami:)
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 6 porcji
Składniki:
350 g fileta z kurczaka
2 szklanki makaronu
400 g pomidorów w puszce
4 łyżki kukurydzy
350 g sera żółtego (200 g goudy, 150 g mozzarelli)
500 ml wody
1 łyżka przyprawy gyros
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Mięso pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć w dużym garnku na łyżce oleju. Przyprawić.
Dodać pomidory z puszki, kukurydzę i całość zalać wodą. Zagotować.
Dodać surowy makaron i gotować do czasu, aż makaron będzie miękki (około 10 minut), od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodać starty ser. Danie wymieszać, tak aby ser się równomiernie rozpuścił i związał całe danie.
Potrawę posypać po górze dużą ilością tartej mozzarelli i przykryć pokrywką. Na niewielkim ogniu gotować danie do momentu rozpuszczenia sera.
Krok po kroku:
Ten wpis powstał przy współpracy z marką Dedra (www.mojadedra.pl). Już niebawem na blogu pojawi się recenzja miedzianych garnków, użytych do przygotowania potrawy.
Moje smaki i aromaty!
Danie jdnogarnkowe – to lubię!
🙂
Ha, skuteczne i tylko jeden garnek do mycia, brawo!