Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym to dietetyczna ryba z warzywami z piekarnika pod beszamelowym sosem.
Czas wykonania: 1h 30 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
4 filety z rybne (duże)
½ cytrynyFarsz:
200 g sera feta
½ papryki czerwonej
½ pęczku koperku
½ pęczku natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 jajkoSos:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
250 ml mleka (1 szklanka)
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę soli
Przygotowanie:
Filety rybne opłukać, osuszyć, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny.
Farsz:
W miseczce rozdrobnić ser, dodać zmiażdżony czosnek, jajko, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane zioła – wymieszać.
Nafaszerować każdy kawałek ryby masą i nadziać na patyczki po 4 sztuki.
Ułożyć szaszłyki w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
W garnku rozpuścić masło, wlać mleko wymieszane wcześniej z mąkę, doprawić solą, pieprzem, gałką oraz tymiankiem – wszystko ze sobą połączyć mieszając do czasu zagotowania.
Następnie polać szaszłyki gęstym sosem.
Piec 40 minut w 190 stopniach.