Kilka dni przed publikacją tego wpisu tarta ta cieszyła się dużym zainteresowaniem u męża w pracy, dlatego mogę ją z czystym sercem polecić każdemu kto szuka pomysłu na przygotowanie obiadu do pracy.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 8 kawałków
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła (zimnego)
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka soliNadzienie:
100 g szpinaku liści
120 – 150 g sera feta
1 słoiczek (270 g) suszonych pomidorówMasa:
200 g śmietany 18% (mały kubek)
2 jajka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu
odrobina masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko razem posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem.
Tak przygotowane ciasto nakryć papierem do pieczenia i wysypać obciążniki (u mnie są nimi fasola czerwona, lub groch) i piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Sos:
Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem.
Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w mniejsze kawałki.
Gdy tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier wyłożyć szpinak, następnie pokrojone pomidorki i pokruszony ser feta. Całość zalać sosem, posypać startym serem i piec kolejne 20 minut w 180 stopniach.
Gdy masa się zetnie można przełączyć grzane piekarnika na funkcje grill od góry i lekko zarumienić całość.
Został jeszcze kawałeczek dla mnie? 🙂
Wlasnie zjedlismy. Najpyszniejsza tarta swiata. Skladniki ciasta idealnie dobrane, nie ma problemow z zagniataniem. Nic sie nie paprze i nie klei. Masa fantastycznie sie zapieka. Polecam!
Czy w przepisie chodzi o słodką czy kwaśną śmietanę 18 proc.? : ).Jutro goście,tarta musi wyjść ; ).
Ponawiam pytaniw czy smietana kwaśna czy słodka ?
Śmietana 12%/18% jest „kwaśna”, Śmietanka 30% słodka.
Mniej więcej na jaką blachę jest to przespis? Chodzi mi o średnice.