Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami to szybka, tania i smaczna zapiekanka.
Jedna z nielicznych potraw, która lepiej smakuje odgrzewana na drugi dzień.

106 Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami [KuchniaWeDwoje.pl]
  Czas wykonania: 1h 15 min
  Ilość porcji: 6

Składniki:

500 g ziemniaków
300 g kiełbasy
1 duża czerwona cebula
200 g pieczarek
1 mała zielona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy lub oleju (do smarowania)

Sos:
200 g sera żółtego
200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować na półtwardo (tak, aby się nie rozpadały podczas krojenia). Ostudzić i pokroić je w plastry.

Pokroić cebulę, pieczarki i kiełbasę w grube pół plastry, czosnek posiekać i podsmażyć wszystko na maśle.

Sos:
Ser żółty zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki połączyć ze sobą tworząc jednolitą konsystencję. Dodać ser i ponownie wymieszać.

Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą lub olejem wyłożyć połowę ziemniaków, następnie kiełbasę z cebulą, papryką i pieczarkami i na górę kolejną warstwę ziemniaków. Wszystko polać sosem i piec 40-50 minut w 180 stopniach (do czasu, aż ser się zarumieni).

Krok po kroku:

1. Ugotować i pokroić ziemniaki

1. Ugotować i pokroić ziemniaki

2. Pokroić kiełbasę, cebulę, pieczarki i paprykę

2. Pokroić kiełbasę, cebulę, pieczarki i paprykę

3. Posmażyć wszystkie składniki na zapiekankę

3. Podsmażyć wszystkie składniki na zapiekankę

4. Przygotować sos

4. Przygotować sos

5. Przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego i polać wszystko sosem

5. Przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego i polać wszystko sosem

6. Piec do czasu zarumienienia

6. Piec do czasu zarumienienia

Pobierz wersję do druku:

106 Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami [KuchniaWeDwoje.pl] 2

106 Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami [KuchniaWeDwoje.pl] 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *