Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami to szybka, tania i smaczna zapiekanka.
Jedna z nielicznych potraw, która lepiej smakuje odgrzewana na drugi dzień.
Czas wykonania: 1h 15 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
500 g ziemniaków
300 g kiełbasy
1 duża czerwona cebula
200 g pieczarek
1 mała zielona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy lub oleju (do smarowania)Sos:
200 g sera żółtego
200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na półtwardo (tak, aby się nie rozpadały podczas krojenia). Ostudzić i pokroić je w plastry.
Pokroić cebulę, pieczarki i kiełbasę w grube pół plastry, czosnek posiekać i podsmażyć wszystko na maśle.
Sos:
Ser żółty zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki połączyć ze sobą tworząc jednolitą konsystencję. Dodać ser i ponownie wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą lub olejem wyłożyć połowę ziemniaków, następnie kiełbasę z cebulą, papryką i pieczarkami i na górę kolejną warstwę ziemniaków. Wszystko polać sosem i piec 40-50 minut w 180 stopniach (do czasu, aż ser się zarumieni).