Chleb wieloziarnisty z otrębami

Chleb wieloziarnisty z otrębami – zdrowy, pyszny i wartościowy chleb. Ciemny chlebek z mąki żytniej i gryczanej z mnóstwem ziaren. Bardzo sycący i długo utrzymujący świeżość.

065 Chleb wieloziarnisty z otrębami[KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 4 h
  Ilość porcji: 1 bochenek (1,2 kg)

Składniki:

215 g mąki żytniej
270 g mąki gryczanej
115 g razowej żytniej
50 g siemię lniane
50 g pestek dyni
50 g słonecznika
50 g płatków owsianych
50 g otrębów pszennych
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
2 szklanki wody
zakwas:
10 g drożdży
125 ml letniej wody

Przygotowanie:

Zakwas:
Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Zaczyn:
Mąki (w sumie 400 g – nie trzeba trzymać się konkretnych proporcji), ziarna i sól wymieszać ze sobą w dużym garnku. W wymieszanych produktach zrobić wgłębienie i wlać zakwas, który po wymieszaniu z odrobiną mąki stworzy zaczyn. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Ciasto:
Następnie dodać olej i wodę. Łyżką przez 15-20 minut wyrabiać ciasto na chleb. Formę (9 x 33 cm)wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć na blaszkę, ponownie nakryć ścierkę i odczekać około 1 godzinę i 30 minut, aż wyrośnie.

Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Zrobić zakwas

1. Zrobić zakwas

2. Wymieszać suche produkty ze sobą

2. Wymieszać suche produkty ze sobą

3. Zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia

3. Zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia

4. Dodać wodę i olej

4. Dodać wodę i olej

5. Wyrobić ciasto na chleb za pomocą łyżki

5. Wyrobić ciasto na chleb za pomocą łyżki

6. Przełożyć chleb do formy i odstawić do wyrośnięcia

6. Przełożyć chleb do formy i odstawić do wyrośnięcia

Pobierz wersję do druku:

065 Chleb wieloziarnisty z otrębami[KuchniaWeDwoje.pl] 2

PRZEPIS W KATEGORII .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *