Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Przepis z zeszytu mojej mamy, po raz pierwszy własnoręcznie pieczone przeze mnie ciasto drożdżowe. Jest bardzo pożywne i słodsze, niż tradycyjne ciasto drożdżowe.

080 Ciasto drożdzowe z rodzynkami [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 2 h 40 min
  Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm)

Składniki:

30 g drożdży
250 ml mleka
100 g cukru
500 g mąki
2 jajka
100 g rodzynek
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku razem z 1 łyżkę cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.

Ubić białka na sztywną pianę.

Do zaczynu dodać resztę cukru, mąkę, żółtka i pianę z białek.

Ciasto wyrabiać przez 15-20 minut. Dodać do ciasta rodzynki i wymieszać łyżką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Formę (9 x 33 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na blaszkę i piec 30-35 minut w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Zrobić zaczyn z drożdży

1. Zrobić zaczyn z drożdży

2. Ubić białka

2. Ubić białka

3. Wymoczyć rodzynki

3. Namoczyć rodzynki

4. Połaczyć składniki na ciasto

4. Połączyć składniki na ciasto

5. Wyrobić ciasto

5. Wyrobić ciasto

6. Dodać rodzynki

6. Dodać rodzynki

7. Przełożyć ciasto do podłużej formy

7. Przełożyć ciasto do podłużnej formy

Pobierz wersję do druku:

080 Ciasto drożdzowe z rodzynkami [KuchniaWeDwoje.pl] 2080 Ciasto drożdzowe z rodzynkami [KuchniaWeDwoje.pl] 3080 Ciasto drożdzowe z rodzynkami [KuchniaWeDwoje.pl] 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *