Kluski śląskie z sosem szpinakowym

Kluski śląskie to bardzo proste i tanie danie 🙂 A wszystkie składniki na pewno masz w domu. Może być jako dodatek do mięs lub tak jak u mnie w wersji wegetariańskiej podane z sosem. Zapraszam do skorzystanie z przepisu i życzę smacznego.

kluski

  Czas wykonania: 1 h 20 min
  Ilość porcji: 20 sztuk (4 porcje)

Składniki:

1 kg ziemniaków (około 5 dużych sztuk)
3 łyżeczki soli
1 jajko
200 g mąki ziemniaczanej

Sos szpinakowy:
150 g szpinaku mrożonego
½ łyżeczki masła
4 łyżki śmietany 18 %
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować.

Gotować około 20 – 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), w 3 l wody osolonej 2 łyżeczkami soli.  Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Dodać jajko i energicznie wymieszać, aby jajko się nie ścięło.

Ziemniaki podzielić na 4 równe części i wyciągnąć jedną część, a w jej miejsce wsypać mąkę (proporcje 1:3 – patrz krok 4.)
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Uformować kuleczki o średnicy 3 – 4 cm (mocno docisnąć w rękach). Następnie palcem zrobić dziurki.

Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia przez około 3 – 5 minut. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy kluski nie będą się sklejać. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka.

Sos szpinakowy:

Szpinak rozmrozić na odrobinie masła, dodać śmietanę i wymieszać. Całość posolić i podgrzać – nie gotować, aby śmietana się nie zwarzyła.
Kluski podawać polane sosem.

Krok po kroku:

1. Ugotować ziemniaki

2. Ubić ziemniaki

3. Dodać jajko

4. Wyciąć część ziemniaków i wsypać mąkę

5. Ponownie ubić i dokładnie wymieszać całość na jednolitą konsystencję

6. Uformować kuleczki

7. Palcem zrobić dziurki

8. Ugotować i odcedzić

9. Rozmrozić szpinak

10. Dodać śmietanę i przyprawić

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *