Kompot z czereśni na zimę

Kompot z czereśni pozwoli Ci zamknąć odrobinę lata w słoiku na później. To pierwszy z serii przepisów na przetwory z czereśni. Zainteresowany? To wróć tu jeszcze:)

  Czas wykonania:  2 h
  Ilość porcji:  12 słoi 1-litrowych

Składniki:
6 kg czereśni / wiśni
3,5 l wody
0,9 kg cukru (1,2 kg do wiśni)
4 l wody

Przygotowanie:

Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni).

4 litry wody gotujemy cukrem.

Wiśnie pozbawiamy ogonków i myjemy. Umyte owoce wkładamy do słoików do 3/4 wysokości.

Ciepłe słoiki zalewamy ciepłym syropem cukrowym i szczelnie zakręcamy.

Na dno wyokiego grnka wyładamy ręczniki papierowe, wkładamy słoiki i zalewamy garnek wodą do 4/5 wysokości słoików.

Po zagotowaniu się wody pasteryzujemy weki jeszcze przez 20 minut. Kolejne słoje wkładamy do ciepłej wody i zostawiamy na 25 minut (czyli gotować się będą także przez około 20 minut).

Po pasteryzacji słoiki można ustawić do góry dnem, ale poniważ gotowały się dość długo nie jest to konieczne.

No i najważniejsze; cieszyć się smakiem czereśni zamkniętym w słoiku przez cały rok.

Krok po kroku:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *