Mus kawowy

Mus kawowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Deser, który zastąpi jednocześnie kawę i ciastko. Idealnie sprawdzi się również jako masa do tortu i ciast. Polecam:)082 Mus Kawowy [KuchniaWeDwoje.pl]
  Czas wykonania: 30 min + minimum 4 h oczekiwania
  Ilość porcji: 2

Składniki:

2 łyżki kawy
100 ml śmietanki
100 ml mascarpone
2 – 5 łyżek cukru pudru
100 ml wody
1 ½ łyżeczki żelatyny + 4 łyżki ciepłej wody

Dekoracja:
100 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao lub startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Zaparzyć kawę, wystudzić i odcedzić fusy.

Żelatynę rozpuścić z ciepłą wodą, wystudzić.

Przelać chłodną kawę do żelatyny i dokładnie wymieszać.
W wysokim naczyniu zmiksować serem mascarpone z kawą.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem (od ilości cukru będzie zależała słodycz musu).
Dodać śmietanę do masy – delikatnie wymieszać i przełożyć do szklanek. Deser chłodzić około 4 – 6 godzin.

A przed podaniem udekorować ubitą na sztywno śmietaną z usztywniaczem, cukrem pudrem i posypać kakao.

Krok po kroku:

1. Zapażyć kawę i odcedzić z fusów

1. Zaparzyć kawę i odcedzić fusy

2. Rozpuścić żelatynę

2. Rozpuścić żelatynę

3. Połaczyć kawę z żelatyną

3. Połączyć kawę z żelatyną

4. Zmiksować serem mascarpone z kawą

4. Zmiksować ser mascarpone z kawą

5. Ubić śmietanę kremówkę

5. Ubić śmietanę kremówkę

6. Do masy dodać ubitą śmietanę i połaczyć ze sobą, następnie przełożyć do szklanek

6. Do masy dodać ubitą śmietanę i połączyć ze sobą, następnie przełożyć do szklanek

7. Ubić bitą śmiętanę i udekorować mus

7. Ubić bitą śmietanę i udekorować mus

Pobierz wersję do druku:

082 Mus Kawowy [KuchniaWeDwoje.pl] 2082 Mus Kawowy [KuchniaWeDwoje.pl] 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *