Oponki

Oponki serowe to szybki i prosty przepis na karnawałową przekąskę. W przeciwieństwie do pączków czas przygotowania to zaledwie 1 godzina, więc jeśli nigdy nie robiłeś/aś to zachęcam spróbować.

411 Oponki KuchniaWeDwoje_pl

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 30 sztuk

Składniki:

250 g sera białego
250 g mąki pszennej
40 g cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
2 żółtka
1/2 łyżki sody
1/2 łyżki octu
125 g gęstej śmietany

Dodatkowo:
700 ml tłuszczu (olej lub smalec)
1 kieliszek alkoholu

Przygotowanie:

Ser biały zmielić dwukrotnie w maszynce.

Na stopnicę wysypać mąkę, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, należy dodać więcej mąki. Ciast  powinno być miękkie i sprężyste.

Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 centymetra.

Z ciasta wyciąć kółka za pomocą szklanki, a następnie w każdym kółku wyciąć kieliszkiem otwór.

Oponki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.

Krok po kroku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *