Puree z dyni

Puree z dyni to jeden podstawowych składników jesiennych wypieków. Co prawda puree można kupić w słoiku lub puszcze, ale samodzielne przygotowanie jest bardzo proste. Dynię należy upiec w piekarniku, a później zmiksować – dokładny przepis poniżej. Do przepisu nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej, ale moim zdaniem najlepiej smakuje ta ekologiczna wychodowaną w przydomowym ogrodzie.

  Czas wykonania:  20 min (+ 50 min pieczenia)
  Ilość porcji: 7 słoiczków (300 ml)

Składniki:

3 kg dyni (u mnie odmiana dyni olbrzymiej)

Przygotowanie:

Pokroić dynię w półksiężyce. Za pomocą łyżki wydrążyć środek (miąższ i pestki).

Na tym etapie przygotowania można dodatkowo obrać dynię ze skóry, ale w późniejszym etapie będzie to o wiele szybsze i łatwiejsze.

Tak przygotowaną dynię ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-50 minut do czasu aż dynia zmięknie. Twardość dyni najłatwiej sprawdzić widelcem, który z łatwością powinien wchodzić w miąższ.

Upieczoną dynię należy wystudzić oraz obrać ze skórki (dynię odmiany Hokkaido nie potrzeba obierać, bo ma miękką skórkę, ale przed pokrojeniem należy pamiętać żeby ją umyć). Kolejno przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Nadmiar wody można na tym etapie odcisnąć za pomocą sitka, ale należy pamiętać, iż puree nie może być suche.

Tak otrzymane puree można przechowywać:

  • kilka dni (maksymalnie 5) w plastikowym pudełku / słoiku w lodówce
  • zamrozić w woreczkach przeznaczonych do mrożenia żywności (najlepiej wcześniej podzielić puree na wygodne porcje – po 1 szklance)

UPDATE: Nie należy takiej dyni pasteryzować w słoikach.

Takie Puree z dyni można wykorzystać do zrobienia:

  • ciasta,
  • babeczek,
  • tarty,
  • zupy,
  • placuszków.

Krok po kroku:

3 Comments on “Puree z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *