Sałatka warstwowa z szynką i selerem

Szybka sałatka warstwowa z szynką i selerem idealnie sprawdzi się na przyjęcia i święta.

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 10 porcji

Składniki:

1 słoiczek selera konserwowego
4 jajka
3 jabłka
200 g szynki
1 puszka ananasów
½ puszki kukurydzy
1 mały por
½ słoiczka majonezu (około 160 ml)
szczypiorek lub cebula szalotka

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić.

Pokroić szynkę, jajka, jabłko, ananasy oraz selera na małe kawałeczki.

Do wysokiej miski wyłożyć warstwowo wszystkie składniki w podanej kolejności: seler, jajka, jabłka, ananasy, kukurydza, szynka – każdą warstwę smarujemy niewielką ilością majonezu. Na samą górę wykładamy sparzonego, pokrojonego w cienkie paseczki pora.

Sałatki nie solimy, nie pieprzymy i nie mieszamy. Najlepiej smakuje przygotowana 1 dzień przed podaniem.

Krok po kroku:

 

Jak Wam się podoba przepis? Lubicie takie sałatki z majonezem, czy jednak coś lżejszego? 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *