Sałatka z brokułami i jajkiem

Ta sałatka to połączenie 3 różnokolorowych składników: zielonego brokuła, czerwonego pomidora i biało-żółtego jajka – ta różnorodna kolorystyka sprawia, że sałatka przyciąga wzrok. Wszystko polane jest sosem mocno czosnkowym, bez majonezu i soli – co sprawia, że sałatka jest wyrazista w smaku i zarazem zdrowa.

078 Sałatka z brokułami i jajkiem [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 3

Składniki:

3 jajka
250 g  brokułów
10 pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory

Sos czosnkowy:
5 łyżeczek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki ziół prowansalskich
¼ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Ugotować brokuły zgodnie z opisem na opakowaniu.

Ugotować jajka na twardo, ostudzić.

Pokroić pomidory i jajka w kostkę.

Składniki na sos wymieszać ze sobą.

W misce pomieszać różyczki brokułów, pomidora i  jajko. Wszystko polać sosem czosnkowym.

Krok po kroku:

1. Pokroić jajko

1. Pokroić jajko

2. Ugotować brokuły

2. Ugotować brokuły

3.Przygotować sos

3.Przygotować sos

Pobierz wersję do druku:

078 Sałatka z brokułami i jajkiem [KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *