Ziemniaczany krem z boczkiem

Pyszny i zdrowy krem z ziemniaków z dodatkiem soku z jabłek i smażonego, chrupiącego boczku. W smaku bardzo przyjemna, delikatna, kremowa.

ziemniaki
  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 8 (porcja: 245 kcal)

Składniki:

500 g ziemniaków
150 g marchwi
2 cebule
340 g jabłka
500 g jabłek lub 250 ml soku jabłkowego
1 l wody
120 g śmietany 18 %
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:
8 plastrów wędzonego boczku
½ pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Obrać cebulę, pokroić w kostkę lub plastry dowolnej wielkości i w dużym garnku podsmażyć na maśle na złoty kolor.

Między czasie obrać ziemniaki, marchew oraz 340 g jabłek. Składniki pokroić w kostkę.

Przełożyć warzywa i jabłka do garnka z cebulą. Zalać całość wodą i posolić 1 łyżeczką soli. Gotować przez 30 minut pod przykryciem.

Plasterki boczku zwinąć w rulonik i ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w 200 stopniach do czasu, aż plasterki ładnie się zarumienią i będą chrupiące.

Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksować na głodki krem.

Z pozostałej części jabłek wycisnąć sok. Dodać do zupy i ponownie zagotować.
Śmietanę zahartować i dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualne dosłodzić cukrem.

Krem podawać z posiekanym szczypiorkiem i rulonikiem chrupiącego boczku.

Krok po kroku:

1. Zeszklić cebulę

2. Pokroić warzywa

3. Przełożyć warzywa do garnka, zalać wodą i gotować

4. Boczek podsmażyć w piekarniku

5. Zupę zblenderować

6. Dodać soku jabłkowego

7. Zahartować śmietanę i połączyć z zupą

Pobierz wersję do druku:                                           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *