Bananowiec – czekoladowy biszkopt, banany, galaretka i bita śmietana.
Ciasto po raz pierwszy jadłam u mojej koleżanki Asi i oczywiście nie byłaby sobą gdybym nie poprosiła o przepis:) To ciasto jest jednym z moich ulubionych. Jest sycące i słodkie, ale nie zawiera ciężkich mas.
Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 6 h oczekiwania)
Ilość porcji: 16 dużych kawałków
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej (tortowej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
100 g cukru (½ szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soliBita śmietana:
660 g śmietany 30 %
1- 2 usztywniacze do śmietany
4 łyżki cukru pudruDodatkowo:
4 duże, proste, dojrzałe banany (około 1 kg)
3 galaretki
sok z cytryny
50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
dżem morelowy lub brzoskwiniowy
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 1,2 l gorącej wody i wystudzić (musi mieć postać kisielu).
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać cukier, następnie po jednym żółtku. Wsiać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ciągle mieszając na wolnych obrotach.
Ciasto przelać na formę (20 cm x 30 cm) posmarowaną łyżką oleju i wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić.
Gdy biszkopt będzie już zimny, a galaretka lekko stężeje należy przygotować banany. Banany obrać, pokroić wzdłuż na pół i sowicie skropić cytryną (należy zrobić to bardzo dokładnie z każdej strony, aby banany nie ściemniały).
Biszkopt posmarować dżemem, następnie ułożyć banany i wylać galaretkę. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na 2 – 3 h, aby galaretka stężała.
Bita śmietana:
Zimną śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez około 3 minuty na dużych obrotach. Następnie dodać po łyżce wymieszanego cukru pudru z usztywniaczem i ubijać na puszystą śnieżną masę.
Śmietanę wyłożyć na galaretkę, wyrównać i posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce i szybko zjeść:)
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: