Batony owsiane z masłem orzechowym są alternatywą dla sklepowych batonów musli. Są doskonałą przekąską na drugie śniadanie i po wysiłku fizycznym.
Czas wykonania: 20 min (+3 h chłodzenia)
Ilość porcji: 654 g = 16 sztuk (100g = 460 kcal)
Składniki:
280 g domowego masła orzechowego niesłodzonego (Przepis)
1/3 szklanki miodu (7 łyżek)
1 1/3 szklanki płatków owsianych (140 g)
40 g migdałów
40 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Orzechy posiekać na małe kawałeczki. Naczynie, w którym masa będzie się chłodzić (u mnie naczynie żaroodporne) lekko wysmarować tłuszczem (oliwą, masłem lub olejem kokosowym).
Masło orzechowe podgrzać w garnku (na najmniejszym ogniu, ponieważ lubi się szybko przypalić), dodać miód i wymieszać.
Dodać płatki owsiane i orzechy. Ponownie wszystko dokładnie przemieszać. Przełożyć masę do naczynia i mocno ugnieść, aby batony nie kruszyły się przy krojeniu. Wstawić do lodówki na 3 h, aby masa stwardniała.