Kolejny świetny przepis na owsiane ciasteczka 🙂 Składników do ich zrobienia jest dość dużo, ale za to są bardzo zdrowe – bez mąki, cukru i jajek 🙂
Będą one na pewno ulubioną przekąską wielu osób dorosłych, jak i dzieci, gdyż są bardzo słodkie.
Czas wykonania: 1 h 20 min
Ilość porcji: 28 sztuk
Składniki:
1 szklanka orzechów ziemnych (250 g w łupince)
1 ½ szklanki płatków owsianych (200 g)
2/3 szklanki kokosu (60 g)
2/3 szklanki żurawiny (100 g)
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki słonecznika łuskanego
6 łyżek sezamu
3 łyżki oliwy lub oleju (u mnie olej lniany)
3 łyżki miodu
3 łyżki jogurtu greckiego
2 niewielkie banany (300 g)
Przygotowanie:
Fistaszki obrać. Obrane orzechy i 1 szklankę płatków owsianych zmielić.
W wysokim naczyniu wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać olej, miód, jogurt i banany (najlepiej banany rozgnieść wcześniej na papkę). Wszystko dokładnie wymieszać tworząc zwartą masę.
Uformować ciasteczka – im ciasteczka cieńsze tym będą bardziej chrupkie (ja uformowałam ciasteczka o 5 cm średnicy i 1 cm grubości – nam takie najbardziej smakują).
Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach przez 25 minut.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku:
Wypróbowałam wczoraj, są genialne!!!
Cieszę się, że smakowały:)